Naša povijest

Farmaceutski proizvođač s bogatom tradicijom, u srcu Europe

    

 

 

1890. – Kahlbaum Laborpräparate

Johannes Kahlbaum osnovao je 1890. kemijsku i farmaceutsku tvrtku "Kahlbaum Laborpräparate". Stara tvornica nekad se nalazila na mjestu sadašnjih poslovnih prostora tvrtke BERLIN-CHEMIE AG u Berlin-Adlershofu. Početkom 20. stoljeća tvrtka Kahlbaum Laborpräparate već je zapošljavala više od 250 djelatnika koji su proizvodili više od 1000 različitih laboratorijskih kemikalija i prvih lijekova. 


1927. – Od Schering-Kahlbaum AG-a do Schering AG-a

Nakon što se tvrtka 1927. spojila s tvrtkom Schering sa sjedištem u Berlin-Weddingu, pripala je jednoj od najvećih kemijskih i farmaceutskih kompanija u zemlji i preimenovana je u Schering-Kahlbaum AG.

Samo deset godina kasnije, 1937. godine, tvrtka je promijenila cjelokupnu strategiju nakon potpunog preuzimanja od strane tvrtke Schering AG: od tada se fokusirala na proizvodnju ne samo kemijsko-tehničkih proizvoda nego sve više i na proizvodnju farmaceutskih proizvoda.


1956. – VEB Berlin-Chemie

Nakon završetka Drugog svjetskog rata tvornica tvrtke Schering AG u Adlershofu našla se u sovjetskoj okupacijskoj zoni, a time i u kasnijoj Demokratskoj Republici Njemačkoj. Kao rezultat odvajanja tvrtka gubi strojeve, opremu, laboratorijske prostore i sirovine, ali istodobno proizvodnja se nastavlja prema narudžbama vojne uprave. Velik dio proizvoda zaplijenile su okupacijske sovjetske snage na ime reparacije. Godine 1948. tvornica u Adlershofu nacionalizirana je i pretvorena u javno poduzeće.

Od sredine 50-ih nadalje tvrtka je poslovala pod nazivom VEB Berlin-Chemie. U godinama koje su uslijedile tvrtka u javnom vlasništvu razvila se u jednu od najvećih kemijskih tvrtki s proizvodnjom lijekova u Demokratskoj Republici Njemačkoj. Osim penicilina, inzulina i kloramfenikola tvrtka VEB Berlin-Chemie proizvodila je pesticide i proizvode za suzbijanje štetnika, kasnije i silikate za stambenu izgradnju i sirovine za tekstilnu i kozmetičku industriju.


1990. – Osnivanje BERLIN-CHEMIE Aktiengesellschaft (d.d.)

Neposredno prije pada Berlinskog zida tvrtka je pretvorena u dioničko društvo kako bi osigurala svoju budućnost. To je vodilo i preusmjeravanju. Od tog trenutka tvrtka BERLIN-CHEMIE specijalizirala se isključivo za farmaceutske proizvode i uskladila je svoju proizvodnju s međunarodnim normama. Tijekom radikalne pretvorbe tvrtka je uložila više od 100 milijuna maraka. Nakon ujedinjenja bivšoj tvrtki Treuhandanstalt povjerena je prodaja novoosnovanog dioničkog društva BERLIN-CHEMIE AG putem međunarodne javne ponude.


1992. – Prodaja talijanskoj MENARINI grupi

U procesu međunarodne javne ponude najveća talijanska farmaceutska tvrtka, MENARINI grupa, kupila je BERLIN-CHEMIE AG 1992. godine, prije nego što je sveobuhvatno proširila posebno odjele marketinga i prodaje kako bi se tvrtka prilagodila izazovima vremena. Tvrtka BERLIN-CHEMIE djeluje na njemačkom farmaceutskom tržištu kao cjelina od 1993., a velike ekonomske uspjehe postiže od 1994. U protekla dva desetljeća tvrtka BERLIN-CHEMIE razvila se u međunarodno uspješnog proizvođača lijekova.

Daljnje teme